Bloeiperiode 20182020-12-24T17:49:00+01:00

Bloeiperiode 2018

Info: in het zuidwestelijk deel van het Hallerbos, het deel met de naam ‘Vlasmarkt’, worden er bomen geveld dit jaar (is er bosexploitatie). Op verschillende plaatsen in dat deel van het bos liggen nog stammen en kruinen. Langs de paden liggen stapels brandhout. Van 1 maart tot 30 juni ligt de exploitatie stil (schoontijd) en mogen de houthakkers niet verder werken. ‘Schoontijd’ komt van het Duits ‘schonen’ wat ‘sparen’, ‘ontzien’ betekent. De schoontijd dient om de vegetatie (lentebloeiers) niet te beschadigen, te ‘sparen’ en de broedende vogels niet te verstoren.

Toestemming voor commerciële of professionele fotoshoots, met of zonder modellen, of filmopnames dient aangevraagd te worden via het filmloket. In het Hallerbos is het belangrijk om steeds overal op de paden te blijven, ook voor het maken van foto’s en filmopnames. De bodem en de vegetatie zijn zeer gevoelig voor betreding. Het gebruik van drones is niet toegestaan in het bos.

3010, 2018

Categorieën: Bloeiperiode 2018|Reacties uitgeschakeld voor 30 oktober

De bladeren van de beuken krijgen stilaan ook hun mooie herfstkleuren.

2408, 2018

Categorieën: Bloeiperiode 2018|Reacties uitgeschakeld voor 24 augustus

Enkele dreven krijgen een opknapbeurt. Het wegdek wordt bijgewerkt en overhangende takken worden gesnoeid. Door de uitzonderlijke droge en warme zomer hebben zelf de kruiden in het bos het moeilijk gehad. Ook de storm heeft sporen nagelaten. Enkele bomen zijn omgewaaid of afgebroken. De opvallendste bloeiers langs de paden zijn klein springzaad, heksenkruid en Robertskruid.

605, 2018

Categorieën: Bloeiperiode 2018|Reacties uitgeschakeld voor 6 mei 2018

Het paarsblauw bloementapijt is nu helemaal verdwenen. Hier en daar is nog een bloeiende hyacint te vinden. Maar de meeste zijn verwelkt. De jonge beukenblaadjes blijven wel nog even transparant en zorgen voor een zeer zacht en rustgevend licht in het bos. Overal liggen en hangen mannelijke katjes van de beuken. Twee weken geleden hebben ze voor gele stuifmeelwolken gezorgd in het bos. Het is nu afwachten of er dit najaar veel beukennootjes zullen zijn. De muizen zullen dan hun buikjes kunnen vol eten, voorraden aanleggen en aan gezinsuitbreiding doen omdat er voldoende eten is. Omdat ze niet alle beukennootjes zullen vinden en opeten, komen er dan ook weer veel jonge beuken bij in het bos. Zo kan het bos zichzelf verjongen. De bosuilen zullen ook tevreden zijn met de vele muizen en zo op hun beurt voldoende voedsel vinden om een nieuwe generatie uilskuikens groot te brengen.

205, 2018

Categorieën: Bloeiperiode 2018|4s Reacties

De vruchten van de hyacinten beginnen te zwellen. In juni zullen de zaden rond de moederplanten op de bosbodem vallen. In het najaar zal een worteltje uit het zaad komen en het trachten in de bodem te trekken. Dat zal alleen lukken waar bezoekers en fotografen niet op de eeuwenoude luchtige bosbodem zijn gaan staan. Want spijtig genoeg lopen de sporen van de bezoekers die de paden verlaten hebben als blijvende littekens door de vegetatie. Zelfs van de bladeren van de hyacinten blijft niets meer over. Op die plaatsen hebben de bladeren ook geen nieuw bolletje voor volgend jaar kunnen maken. En de bodem is door de betreding te verdicht om nieuwe plantjes te laten kiemen. Dat blijft een kale plek.  Het lijken paden, maar een maand geleden waren die er niet. Instagram, Facebook en Twitter zijn weer aangevuld met ontelbare foto’s van hyacinten en selfies, het bos is weer ontelbare hyacinten voor altijd kwijt en nieuw getrokken paden rijker. Waarom niet gewoon genieten zonder te vernielen van wat zo mooi, kwetsbaar en zeldzaam is? Zonde. In een foto van een bos met bloemen kun je niet wandelen en kun je de hyacinten niet ruiken. Dat kan enkel in een echt bos met bloemen. Maar dan mogen ze wel niet kapot gelopen worden.

3004, 2018

Categorieën: Bloeiperiode 2018|Reacties uitgeschakeld voor 30 april

Zachte, tere groene en lichtblauwpaarse tinten kleuren nu het bos. De hyacinten verwelken en worden bleker. Onder de eiken vallen ze al helemaal niet meer op. Enkel in de  beukenbestanden met weinig ondergroei kan nog even genoten worden van het sprookjesbos.