Bloeiperiode 20222022-03-13T12:15:44+01:00

Bloeiperiode 2022

Toestemming voor commerciële of professionele fotoshoots, met of zonder modellen, of filmopnames dient aangevraagd te worden via het filmloket. In het Hallerbos is het belangrijk om steeds overal op de paden te blijven, ook voor het maken van foto’s en filmopnames. De bodem en de vegetatie zijn zeer gevoelig voor betreding.
Het gebruik van drones is niet toegestaan in het bos.

405, 2022

4 mei, 2022|Categorieën: Bloeiperiode 2022|Reacties uitgeschakeld voor 4 mei

De schaduw is het aan het winnen van het licht in het bos. En het is net dat licht en de hogere temperatuur die de voorbije twee maanden de voorjaarsbloeiers de kans heeft gegeven om bladeren en bloemen te krijgen voor de bomen het zonlicht niet meer doorlaten en voor zich houden. De kronen van de bomen groeien steeds meer dicht met blaadjes en die blaadjes worden minder transparant. Enkel op open, zonnige plekken blijven de hyacinten nog even bloeien. De bevruchte bloemen blijven niet als een klokje hangen maar richten zich op. De paarsblauwe kroonblaadjes verwelken en het vruchtbeginsel begint te zwellen. Eind juni, begin juli zullen uit de verdroogde doosvrucht de zwarte zaden vallen. Langs de paden bloeien intussen heel wat andere planten: daslook, Lievevrouwbedstro, éénbes, Robertskruid, bosereprijs, grote muur, gele dovenetel, Salomonszegel, gevlekte aronskelk en look-zonder-look. Witte rapunzel staat klaar om te beginnen bloeien. Op de bladeren van de linde vallen de hoornvormige gallen van de lindehoorntjesmijt op. De periode met een bosbodem omgetoverd in een mooi intens paarsblauw bloementapijt is voorbij.

2804, 2022

28 april, 2022|Categorieën: Bloeiperiode 2022|Reacties uitgeschakeld voor 28 april

Niet alle bomen zijn overtuigd dat de lente begonnen is en wachten met blaadjes krijgen. Het gevolg is dat de zon hier en daar tot aan de bloemen geraakt en voor een spel van licht en schaduw over het bloementapijt zorgt. Als de zon achter een wolk verdwijnt, lijken de hyacinten van kleur te veranderen en wordt het bosbodem gevuld met een zachte pastel paarsblauwe kleur onder een transparant licht groen bladerdek. In de rand langs de paden zijn de hartvormige blaadjes van speenkruid nog te vinden, hun gele stervormige bloemen zijn uitgebloeid. Andere lentebloeiers zorgen daar intussen voor kleur: de éénbes met haar sierlijk bloem, daslook, de overhangende bloeistengel van gewone Salomonszegel, bosereprijs met zijn kleine blauwe bloemetjes, look-zonder-look, grote muur en gele dovenetel. De jonge blaadjes van de rode beuken zorgen voor een glasraam van allerlei tinten oranje, rood en bruin. De beukenblaadjes zijn pas enkele dagen oud en ze zitten al onder de hoornvormige gallen van de beukengalmug.

2604, 2022

26 april, 2022|Categorieën: Bloeiperiode 2022|Reacties uitgeschakeld voor 26 april

Wolken en zonlicht, dat nog door de ontelbare blaadjes geraakt, zorgen voor vele tinten lichtblauw en dieppaars. Lichtere en donkere schaduwvlekken bewegen over de hyacintenzee. Zweefvliegen en hommels hebben al heel wat hyacinten kunnen bestuiven. Bij sommige bloemen is het vruchtbeginsel al duidelijk aan het zwellen. Daar zullen eind juni, begin juli de zwarte zaadjes uitvallen die hopelijk tot nieuwe hyacinten kunnen uitgroeien. Maar van een zaadje tot een plant met bloemen duurt toch ongeveer 4 à 5 jaar. De eerste jaren kan het kleine bolletje enkel wat blaadjes vormen. Het hoogtepunt van de bloei is voorbij maar voor wie van niet te ver moet komen, blijft een bezoek aan het bos de moeite en een heerlijke lente uitstap.

2404, 2022

24 april, 2022|Categorieën: Bloeiperiode 2022|Reacties uitgeschakeld voor 24 april

Door de nog niet volledig met bladeren gevulde boomkronen dringt het zonlicht door en zorgt voor een mooi licht- en schaduwspel op de paarsblauwe bloemenzee.

2304, 2022

23 april, 2022|Categorieën: Bloeiperiode 2022|Reacties uitgeschakeld voor 23 april

Gisteren zorgden de zonnestralen nog voor strakke slagschaduwen van de stammen over de paarsblauwe bloemenzee. De voorbije nacht zijn er zoveel blaadjes aan de bomen bijgekomen dat de zon nog met moeite door het bladerdek geraakt. Als de zon achter de wolken verdwijnt is het bos nu gevuld met een zacht diffuus licht en twee pastelkleuren: op de bosbodem het zacht blauwpaars van de hyacinten en daarboven het transparant frisgroen van de jonge beukenblaadjes. Ook de eiken staan bijna volledig in blad. Net als in veel voorbije jaren hebben de bomen 8 à 10 dagen nodig gehad om de hemel boven de hyacinten helemaal te vullen met blaadjes. Die mooie periode met het zacht diffuus licht zal nog enkele dagen duren, maar het zal snel donkerder worden in het bos en de intense paarsblauwe kleur van de hyacinten zal licht blauwgrijs worden. De magische sprookjestijd in het bos is bijna voorbij.

2104, 2022

21 april, 2022|Categorieën: Bloeiperiode 2022|Reacties uitgeschakeld voor 21 april

Wie graag van de sprookjessfeer wil genieten op een zonnige dag mag niet lang meer wachten. De weersvoorspellingen zien er niet goed uit voor begin volgende week. Zaterdag 23 april is het de jaarlijkse hyacintenjogging in het bos. Parking 11 (Houtveld) is maar deels beschikbaar. Wie de mogelijkheid heeft, brengt beter tijdens de week een bezoek aan het bos. De hyacinten staan nu volop in bloei. Maar hoog boven de paarsblauwe bloemenzee komen er elke dag ontelbare beuken- en eikenblaadjes bij. Het kronendak zal zich stilaan sluiten de komende dagen en het zonlicht zal niet meer tot aan de bloemen geraken. In de vochtige en kalkrijke valleien maakt de volgende lentebloeier zich klaar om voor een bloementapijt te zorgen: daslook. Net zoals alle andere planten in het bos mag die niet geplukt worden, ook de bladeren niet.