Bloeiperiode 20192019-02-24T16:35:38+01:00

Bloeiperiode 2019

Info: in het noordwestelijk deel van het Hallerbos, het deel met de namen ‘Kapittel’ en ‘Kluisberg’, worden er bomen geveld dit jaar (is er bosexploitatie). Op verschillende plaatsen in dat deel van het bos liggen nog stammen en kruinen. Langs de paden liggen stapels brandhout. Van 1 maart tot 30 juni ligt de exploitatie stil (schoontijd) en mogen de houthakkers niet verder werken. ‘Schoontijd’ komt van het Duits ‘schonen’ wat ‘sparen’, ‘ontzien’ betekent. De schoontijd dient om de vegetatie (lentebloeiers) niet te beschadigen, te ‘sparen’ en de broedende vogels niet te verstoren.

Toestemming voor commerciële of professionele fotoshoots, met of zonder modellen, of filmopnames dient aangevraagd te worden via het filmloket. In het Hallerbos is het belangrijk om steeds overal op de paden te blijven, ook voor het maken van foto’s en filmopnames. De bodem en de vegetatie zijn zeer gevoelig voor betreding. Het gebruik van drones is niet toegestaan in het bos.

703, 2019

7 maart, 2019|Categories: Bloeiperiode 2019|Reacties uitgeschakeld voor 7 maart

De bladeren van de wilde hyacinten kleuren de bosbodem al helemaal groen. Bloemenknoppen en bloemen zijn nog niet te zien. Elke dag komen er bloeiende wilde narcissen bij. In de bosranden bloeien sleedoorn en boswilg. De mannelijke gele katjes van de boswilg vallen nu van ver op. Laag tegen de grond bloeit klein hoefblad. De bloeistengel heeft kleine schubjes. De bladeren zullen pas na de bloei verschijnen. Witte bloempjes van bosanemonen steken hier en daar de kop op. In de donkergroene tapijtjes van kleine maagdenpalm zitten blauwe bloemen verscholen. Met wat geluk, als er nog niet teveel bezoekers en honden zijn in het bos, kan ’s morgens genoten worden van de ontmoeting met een ree. De lente is echt begonnen, elke zonnige dag is het nu heerlijk wandelen in het bos.

2402, 2019

24 februari, 2019|Categories: Bloeiperiode 2019|Reacties uitgeschakeld voor 24 februari

De eerste wilde narcissen staan in bloei, maar ze vallen nog niet op in het bos. De blaadjes van bosanemonen verschijnen. Op warme, beschutte plaatsen zijn al witte bloemknopjes van bosanemonen te zien. Langs zonnige bosranden bloeit de sleedoorn. De sneeuwwitte bloemen verschijnen voor de bladeren. Bij de hazelaar zijn de mooie, kleine vrouwelijke bloemen met hun karmijnrode stempels te zien. De gele, hangende, mannelijke katjes vallen meer op. De witte katjes van de boswilg kruipen uit hun winterjasje. De gele kornoelje bloeit uitbundig. In het bos, onder de beuken, priemen de jonge bladeren van wilde hyacinten door de dode beukenblaadjes van vorig jaar.  In de naaldbomen spelen de eekhoorns achtervolgingsspelletjes. Koolmezen, boomklevers, kepen, vinken, zanglijsters, spechten en buizerds zorgen voor heerlijke zang en geluiden en tonen hun vliegkunsten. Als de schemering valt, klinkt het spookachtige hoe-hoe-hoe-hoeeee van de mannelijke bosuil door het bos. De lente is in aantocht, maar het is nu al volop genieten in het bos.

2102, 2019

21 februari, 2019|Categories: Bloeiperiode 2019|Reacties uitgeschakeld voor 21 februari

Leerlingen van de Buurtschool De Winde in Sint-Rochus zijn te voet naar het bos gewandeld. Na een lekkere picknick hebben ze met veel enthousiasme zomereiken geplant op de grote akker aan de Nijvelsesteenweg. Volgende week komen er nog 760 leerlingen hun werk verder zetten. Zondag 3 maart is er de grote plantdag waar iedereen een boompje mag komen planten.

2002, 2019

20 februari, 2019|Categories: Bloeiperiode 2019|Reacties uitgeschakeld voor 20 februari

De bloemknoppen van de wilde narcissen staan klaar om te ontluiken. In de bosrand valt de hazelaar van ver op door zijn goudgele hangende mannelijke katjes. De mooie kleine vrouwelijke bloempjes zijn veel discreter. De bladeren van de wilde hyacinten priemen door de dode beukenblaadjes.

1202, 2019

12 februari, 2019|Categories: Bloeiperiode 2019|Reacties uitgeschakeld voor 12 februari

De dag start mistig. Langs de Hallerbosstraat waar vorig jaar geplant werd, wordt er ingeboet. Boompjes die het voorbije jaar gestorven zijn, vooral door de zeer droge zomer, worden vervangen. Op de grote akker aan de Nijvelsesteenweg verschijnt stilaan een nieuw bos.

502, 2019

5 februari, 2019|Categories: Bloeiperiode 2019|Reacties uitgeschakeld voor 5 februari

De tweede lading plantsoen wordt geleverd. De jonge boompjes worden tijdelijk ‘ingeregeld’ tot ze geplant worden om te vermijden dat de wortels uitdrogen.