Hyacintenfestival 2024

Opgelet: de parkings aan het Hallerbos zijn beperkt in aantal en capaciteit. Door de werken aan het ecoduct over de Brusselse Ring is de verkeerssituatie gewijzigd en is het aantal parkeerplaatsen er daardoor een stuk lager dan normaal. Foutparkeerders lopen het risico om te worden beboet.

Kom je in het weekend of op een feestdag met de wagen, dan parkeer je deze het best op de gratis parking in de Welkomstlaan nabij het stadscentrum van Halle. Van daaruit neem je de gratis pendelbus (zie hieronder) tot aan Parking 11 (kruispunt Houtveld/Pijpaenshoek).

Praktische informatie – (update 16/04/2024)

  • Toegang
    De toegang tot het bos is gratis. Ook de parkings en de tijdelijke toiletten zijn gratis. Het bos is toegankelijk van 5 uur tot 23 uur.
    In het bos is geen horeca. Gelieve een flesje water mee te brengen. Goede wandelschoenen zijn ook aangewezen.
  • Parking
    Vanaf zaterdag 6 april en minstens tot en met zondag 5 mei is de Vlasmarktdreef afgesloten en is Parking 2 ‘Bosmuseum’ niet bereikbaar met de wagen. Er wordt aangeraden om dan Parking 1 ‘Hogebermweg’ of Parking 11 ‘Houtveld’ te gebruiken. Tip: kom tijdens de week, het is dan veel rustiger of parkeer je wagen in Halle op de dagen dat de pendelbus rijdt. Ideaal om je bezoek aan het Hallerbos te combineren met een bezoek aan Halle. Hou rekening met de parkeerregels.
  • Gratis pendelbus
    Op 13, 14, 20, 21, 27, 28 april en 1 mei
    is er van 9 uur tot 20 uur om het halfuur op zaterdag en om de 20 minuten op zondag en 1 mei een gratis pendelbus tussen het Stationsplein van Halle en Parking 11 (kruispunt Houtveld/Pijpaenshoek). In Halle is er ook een halte aan de Welkomstlaan (waar een lange parkeerstrook is).
    Voor personen met een handicap is, op diezelfde dagen, een aparte kleinere pendelbus voorzien die hen tot aan de rand van het bos brengt, op de plek waar de Plateauwandeling start die toegankelijk is voor rolstoelen en mensen met een beperkte mobiliteit. Reservering is daarvoor verplicht via tel. 02 365 98 50 – toerisme@halle.be.
  • Fietsen
    Aan het Station in Halle is er fietsverhuur (groep INTRO). Van zaterdag 13 april tot en met woensdag 1 mei. Op weekdagen van 11 tot 19 uur en in de weekends en op feestdagen van 9 tot 17 uur. Tijdens de weekends en op feestdagen zijn de fietsen gratis zolang de voorraad strekt.
  • Blue-bikes
    Aan het station van Halle zijn Blue-bikes aanwezig zowel in het fietspunt als via een digitaal slot. Van het station in Halle naar het Hallerbos is 4,9 km.
  • Minder mobielen
    Personen met een minder mobielen kaart kunnen vanaf zaterdag 6 april voorbehouden plaatsen vinden op Parking 4 (Dries 3 – 1500 Halle, tijdens de weekends enkel te bereiken via ‘Vroenenbos’). Vanaf de parking vertrekt de ‘Plateauwandeling’ naar het centrum van het bos. Het parcours is vlak en gemarkeerd met paaltjes met een ‘witzwarte’ kop. Op regelmatige afstanden staan er rustbanken. Opgelet: tijdens de weekends en op 1 mei is deze parking volledig en exclusief voorbehouden voor personen met een minder mobielen kaart.
  • Met de lijnbus (niet gratis)
    Op werkdagen.
    Van station Halle tot halte ‘Vlasmarkt’ op de Nijvelsesteenweg (op 4 minuten van het Bosmuseum): lijn 114 van de TEC (10 minuten bus). Uurregeling, zie: www.infotec.be of uurregeling TEC 114 (114 intypen op de website van de TEC, klikken op ‘zoeken’ en datum selecteren in de kalender). Opgelet: vanaf hier dient men de omleiding te volgen via Pijpaenshoek om het bos ten oosten van de RO te bereiken. De Vlasmarktdreef is onderbroken door de bouw van het ecoduct.
    Van station Halle tot halte ‘Hallerbosstraat’: lijn R55 van de Lijn (12 minuten bus + 10 minuten te voet tot aan de Hogebermweg ‘P1’, ingang bos). Uurregeling, zie: www.delijn.be.
    Tijdens de weekends en 1 mei.
    Van station Halle tot halte ‘Hallerbosstraat’: lijn R55 van de Lijn (12 minuten bus + 10 minuten te voet tot aan de Hogebermweg ‘P1’, ingang bos). Uurregeling, zie: www.delijn.be.
  • Tourbussen
    Op werkdagen.
    Parking 11 (ter hoogte van kruispunt met Pijpaenshoek) – ingang via Kasteelstraat – zie kaart.
    Tijdens de weekends en 1 mei.
    Groepen afzetten en ophalen aan de halte ‘Hallerbosstraat’ van de Lijn R55 bus (ter hoogte van ingang Hogebermweg). Bussen parkeren op parking Nederhem in het centrum van Halle.
  • Toilet
    Vanaf zaterdag 6 april tot en met zondag 5 mei zijn er toiletcabines op Parking 1 (Hogebermweg), Parking 11 (Houtveld) en Parking 2 (Bosmuseum). Er is een toiletwagen aan het Bospaviljoen.
  • Honden
    De hondenlosloopweide naast Parking 1 (Hogebermweg) is tijdelijk verkleind. In het bos dienen de honden aan de leiband gehouden te worden.
  • Campers – mobilhomes
    Voor wie met de camper komt: op de parkings van het Hallerbos mag niet overnacht worden. De kortstbije overnachtingsplaats voor campers is Kampeerverblijfpark Oasis in 1654 Huizingen – Reiberg 27 – op 5,9 km van het bos.
  • Drones
    Het gebruik van drones is verboden in het bos.

  • Jaarlijkse Hyacintenjogging (Hyacintentrail)
    Op zaterdag 20 april in de namiddag. Brengt extra drukte mee in het bos.

Voornaamste toegankelijkheidsregelsde volledige toegankelijkheidsregeling voor het Hallerbos (MB-TR – download)

  • Het bos is enkel toegankelijk op de officiële paden (zie wandelkaart). Wat op een pad lijkt maar niet op de wandelkaart staat, is geen pad.
  • Ook waar tijdens het hyacintenfestival geen touw hangt, mag men de paden niet verlaten.
  • Ook voor het maken van foto’s dient men steeds op de paden te blijven.
  • Gooi afval in de vuilnisbak of liever, als het kan, neem het terug mee naar huis.
  • Honden zijn welkom in het bos maar aan de leiband. Naast parking 1 (Hogebermweg) is een hondenlosloopweide.
  • Het gebruik van drones is verboden in het bos (MB – TR – artikel 6.6.).
  • Pluk geen bloemen.
  • Het is verboden om vuur te maken in het bos, ook BBQ is verboden (MB – TR – artikel 6.4.).
  • Het bos is enkel toegankelijk van 5 tot 23 uur (MB – TR – artikel 2.3.).
  • Overnachten op de parkings (in campers) is niet toegestaan (MB – TR – artikel 5.4.).
  • Sommige delen van het ruiterpad zijn niet toegankelijk voor wandelaars en fietsers. Die zijn met pictogrammen aan de ingang van het pad aangeduid.
  • Enkele pictogrammen die u in het bos zult zien:

ruiterpad
ruiterpad

wandelaars verboden
pad verboden voor wandelaars

pad verboden voor fietsers
pad verboden voor fietsers

Wist je dat…

Hyacinten zijn kwetsbaar en gemakkelijk beschadigd, vooral als er op wordt getrapt. Door schade kunnen de bladeren niet meer fotosynthetiseren en een nieuwe bol vormen, waardoor de plant afsterft. Hyacinten hebben vele jaren nodig om zich te vestigen, dus zelfs kleine schade heeft een blijvende impact.
Help mee om voor de hyacinten te zorgen door op de officiële paden te blijven. Tegelijk verdicht je ook de bodem niet en kunnen nieuwe planten kiemen. Zo blijft het bos in de lente sprookjesachtig mooi voor de volgende generaties.

  • … wilde hyacinten pas na vijf jaar bloemetjes vormen?
  • … deze unieke paarse bloeiers in Ronse en omgeving ‘blauwe kousjes’ worden genoemd in de volksmond?
  • … ze in Halle dan weer spreken over snottebellen vanwege het slijm dat uit de stengel komt?
  • … in de middeleeuwen uit de knollen lijm en zetmeel voor stijfsel werd gewonnen?
  • … de wilde hyacint vaak verward wordt met de Spaanse hyacint, die in tuinen en parken aangeplant wordt? De Spaanse hyacint heeft grotere bloemen, blauwe helmknoppen en bredere bladeren (2 tot 4 cm). De wilde hyacint heeft beige helmknoppen en bladeren tot 1,6 cm breed. Bij de wilde hyacint hangen de bloemen in een naar 1 kant gekeerde en aan de top overhangende tros. Bij de Spaanse hyacint hangen de bloemen in alle richtingen aan de tros. De kruising van de wilde en Spaanse hyacint kan zich ook voortplanten. En dat is een groot probleem als de Spaanse hyacint in bossen terecht komt met wilde hyacinten. Op termijn zou zo enkel de kruising overblijven. Je kunt hierbij helpen door geen Spaanse hyacinten in de tuin te planten. Zo kunnen ze ook niet verwilderen.
  • … dit Europese topnatuur is? > Lees er meer over
  • ongeveer de helft van alle wilde hyacinten in de wereld voorkomen op de Britse eilanden en de andere helft in een stukje van Vlaanderen en Wallonië, het noordwesten van Frankrijk en noordwesten van Spanje? Dat zijn plaatsen met een Atlantisch zeeklimaat.