Bloeiperiode 2013

info: in het oostelijk deel van het bos is er exploitatie dit jaar. In een aantal bestanden zullen nog stammen en kruinen liggen. Van 1 maart tot 30 juni is er exploitatiestop en mogen ook de houthakkers niet in de bestanden (schoontijd). Dat is om de vegetatie (lentebloeiers) niet te beschadigen en de broedende vogels niet te verstoren.

• 15 mei: daslook staat nu mooi in bloei, zeker tot het weekend. Het staat verspreid in het bos. Maar het mooist is de Steenputbeekvallei. Die is het gemakkelijkst bereikbaar vanaf Parking 1, Hogebermweg. De bloemen van de wilde hyacinten worden bleek omdat ze nu al een week geen zonlicht meer krijgen. De eerste zijn aan het verwelken en vormen vrucht. Lelietje-van-dalen bloeit.

• 9 mei: daslook kleurt de Steenputbeekvallei stilaan wit. Ter hoogte van de Oude Keelbrug bloeit daslook al overvloedig. De flank van de vallei die mooi te zien is vanaf het pad dat stroomafwaarts gaat, zal pas tegen het weekend of begin volgende week volledig in bloei staan. Op enkele open plekken na, geraakt de zon geraakt niet meer door de beukenkronen. Op de intense dieppaarsblauwe kleur van de hyacinten is het terug een jaartje wachten. In juli staan ze in zaad. De zaadjes kiemen in oktober en november. En dankzij het milde zeeklimaat dat tot hier heerst, overleven de jonge kiemplanten de winter. De bladeren die niet beschadigd zijn door vertrappeling maken nu een nieuwe bol om volgend jaar terug voor een paars bloementapijt te zorgen.

• 7 mei: de zon geraakt nog met moeite door het bladerdek van de beuken. De kleur van de hyacinten zal nu snel grijsblauw worden in plaats van paarsblauw. Omdat de eiken laat zijn beginnen uitlopen, zijn dat nog de lichtrijkste delen van het bos.

• 5 mei: ook in de valleien ligt een golvend bloeiend hyacintentapijt. De schaduwvlekken zijn nu groter dan de lichtvlekken. Voor een wandeling blijft het bos nog enkele dagen een streling voor het oog. Daslook komt meer in bloei, maar de flank van de Steenputbeekvallei zal pas binnen enkele dagen helemaal onder de witte bloemen liggen.

• 3 mei: de zon en de beuken verwennen de hyacinten en wandelaars. De beuken zijn intussen 9 dagen geleden beginnen uitlopen en toch laten ze nog voldoende licht door om elke dag de blauwpaarse bloemenvloed intenser te maken. Varens zorgen voor groen kantwerk. Ook dit weekend kan er nog genoten worden van al dat moois. De eiken beginnen nu ook bladeren te krijgen. Zeer laat in vergelijking met de voorgaande jaren.

• 2 mei: boven de diepblauwpaarse hyacinten zorgt een transparant groen scherm van jonge beukenblaadjes voor intense kleuren. Bij valavond lijkt het alsof de hyacinten het licht dat ze overdag gekregen hebben terug uitstralen. De bosbodem licht helder blauw op. Zelfs op de plateaus blijven bloemknoppen verschijnen. De oorzaak ligt aan de lange koude periode. Het blijft de moeite om het bos te bezoeken, zeker morgen en zaterdag nog. Door het afnemend licht is elke dag nu anders in het bos. De grote toeloop gisteren heeft sporen nagelaten en is merkbaar aan de randen van de paden. De bosanemonen beginnen te verwelken maar intussen bloeien daslook en éénbes.

• 1 mei: het is lang geleden dat 1 mei de topdag is voor de hyacinten. Veel zon, toch tot een eind in de namiddag, iedereen met verlof, de hyacinten diep blauwpaars. De ideale combinatie voor een drukke dag in het bos, al vanaf de ochtend. De volgende dagen zal het licht in het bos zienderogen beginnen afnemen. Er blijven veel hyacinten in knop staan, zeker in de valleien. Een superjaar wordt het niet. Maar morgen en overmorgen kan er nog genoten worden van de paarsblauwe bloemenpracht, wel met telkens minder zon op de bloemen. Spijtig dat de weersvoorspellingen niet schitterend zijn.

• 30 april: ’t lijkt alsof de beuken de hyacinten wat extra tijd gunnen om te bloeien. Enkele zachte glooiingen krijgen ook een intensere kleur. Op de steilere valleiflanken blijft de kleur groenig blauw. Het licht in het bos neemt nu wel af, maar het loont zeker nog de moeite om morgen of overmorgen een bezoek te plannen. Als de beuken wat ‘meewillen’, loopt de mooie periode misschien tot eind deze week.

• 29 april: het plateau van het Tranendal kleurt nu ook intens paarsblauw. De hoge beuken laten voorlopig nog voldoende zonnestralen door om de hyacinten die nog met bloemknoppen staan te laten bloeien en ook de valleien stilaan iets meer kleur te geven. Maar de golvende paarsblauwe bloemenzee is er nog niet. En de tijd wordt steeds krapper. Varens beginnen hun bladeren te ontrollen en tussen de hyacinten te verschijnen. De bosanemonen bloeien nog mooi. Gele dovenetel en aronskelk staan ook in bloei.

• 28 april: elke dag kleuren de hyacinten het bos intenser, maar krijgen ook de beuken meer blaadjes. De valleien blijven in bloei achter en kleuren groenig blauw. De kans is zeer groot dat ze dit jaar niet de paarsblauwe kleur krijgen zoals de plateaus. Wie wil genieten van de sprookjessfeer, komt beter eerstdaags. Tot en met woensdag loont het zeker de moeite en zorgen schaduw en lichtvlekken op de bloemen voor een heerlijk lichtspel. Later op de week valt moeilijk te voorspellen en hangt volledig af van hoe snel de beuken verder uitlopen. Hopelijk houden ze zich nog wat in en kan er enkele dagen langer genoten worden van het ‘bos van de lente’, zoals het Hallerbos in het Japans heet. Vroege wandelaars kunnen ’s ochtends met wat geluk oog in oog staan met een ree.

• 27 april: ook al staan nog veel hyacinten met bloemknoppen te wachten op een warmere dag om open te gaan, het licht en kleurenspel maakt een bezoek aan het bos de moeite waard. Op de glooiingen en flanken van de valleien blijft de uitbundige bloei uit, maar de plateaus krijgen een intensere paarsblauwe kleur. En de combinatie met de jonge tere blaadjes van de beuken zorgt helemaal voor een sprookjesachtige lentesfeer. De driehoek Zwarte notelaarsdreef-Eikendreef-Lorkendreef vanaf de Acht Dreven loont zeker de moeite om te wandelen. Elke dag komen er bloeiende hyacinten bij maar elke dag krijgen de beuken meer bladeren en krijgt de zon het moeilijker om tot bij de bloemen te geraken. De eerstvolgende dagen zal haar dat zeker nog lukken.

• 26 april: het gaat nu snel, ook bij de grote beuken verschijnen de eerste bladeren. De mooie periode met zon op de bloemen zal dit jaar vrij kort zijn. En niet eens alle hyacinten bloeien. De flanken van de valleien staan nog maar ‘groenpaars’. Gelukkig kleuren de plateaus paarsblauw en staan de bosanemonen mooi in bloei. De eiken lopen nog niet uit.

• 25 april: eindelijk, met ruim twee weken vertraging en na een heerlijk warme lentedag, kleurt het bos paarsblauw. Tenminste op de plateaus. In de valleien verschijnen de eerste paarsblauwe bloemen maar is de kleur nog overwegend groen. Net als vorig jaar gaan de hyacinten het in de valleien waarschijnlijk moeilijk hebben om allemaal te bloeien. Veel hangt nu af van de grote beuken en eiken. Als hun bladeren verschijnen rond 29 april zoals vorig jaar gaan de hyacinten maar tot ongeveer het eerste weekend van mei zonlicht krijgen. De mooie periode voor de hyacinten zou dan dit jaar kort zijn. Maar hopelijk wachten de beuken iets langer om uit te lopen en krijgen de hyacinten wat meer tijd om allemaal tot bloei te komen. De lagere, kleine beuken, zijn nu volop aan het uitlopen en hun transparante jonge blaadjes zorgen voor een frisgoen licht in het bos. Spijtig dat de weersvoorspellingen voor de volgende dagen lagere temperaturen geven. Vanavond hing er alvast voor het eerst dit jaar een heerlijke hyacintengeur in het bos.

• 24 april: op het plateau komt boven de bosanemonen op enkele plaatsen stilaan de paarse kleur van de wilde hyacinten te voorschijn. In de stukken waar enkel hyacinten staan zijn veel bloemknoppen te zien die wachten om te bloeien. In de valleien staan de bloemknoppen nog diep tussen de bladeren. Spijtig dat vanaf overmorgen weer een koudere periode volgt.

• 23 april: de hyacinten lijken het nog niet te vertrouwen. In de valleien blijven ze hun knoppen laag bij de grond houden en is groen de hoofdkleur. Op de plateaus steken elke dag meer knoppen boven de bladeren uit maar ze wachten op warmer weer om open te gaan. Gelukkig houden de beuken hun knoppen nog in toom. In de eikenbestanden krijgen de struiken frisgroene blaadjes. Daslook en éénbes staan op het punt te bloeien. Donkersporig bosviooltje bloeit langs de randen van de paden. De bosanemonen blijven de show stelen als de zon schijnt.

• 22 april: twee opeenvolgende dagen warmer weer is merkbaar aan het bos. Maar een blauw bloementapijt ligt er nog niet. Sinds vandaag krijgen de plateaus op enkele plaatsen een licht blauwe tint, de valleien zijn nog volledig groen. De jonge esdoorns lopen uit en de eerste lage, klein gebleven beuken ook. Het bos krijgt stilaan een groen, fris transparant scherm boven de bloemen. Op dit moment lopen de eiken en vooral de beuken in de opperetage nog niet uit. Hopelijk wachten ze voldoende lang om de hyacinten, ook in de valleien, de kans te geven om te bloeien. Vorig jaar was dat niet het geval. April was te somber. Toen het kronendak gesloten was, zijn in de valleien niet alle hyacinten tot bloei gekomen. Als de bomen dit weekend nog niet uitlopen, zal het eerste weekend van mei ook de moeite zijn voor een bezoek aan het bos.

De bosanemonen staan nu prachtig en tegen het weekend zullen er nog meer bloeien. Hondsdraf bloeit, de typische bladeren van Salomonszegel duiken op. Enkel de narcissen die zeer laat tot bloei gekomen zijn bloeien nog. De meerderheid is aan het verwelken. Ze zijn dit jaar uitzonderlijk laat blijven bloeien en er waren er duidelijk meer dan vorig jaar. Er volgt zeker een update tegen het weekend of vroeger als de toestand uitzonderlijk snel evolueert.

• 18 april: in de schaduw van de naaldhoutbestanden bloeit witte klaverzuring. De bosanemonen staan nu mooi in bloei. Als de zon schijnt, kleuren ze het bos helemaal wit. Er zijn elke dag meer bloeiende wilde hyacinten maar zeker nog tot dit weekend verdwijnen ze helemaal in de bosanemonen overvloed.

• 16 april: de slanke sleutelbloem, schedegeelster en muskuskruid bloeien en ook de eerste hyacinten! Met morgen een warme dag, komen er zeker nog meer tot bloei tegen het weekend. Maar wie slechts een keer een bezoek brengt aan het bos, speciaal voor de bloei van de wilde hyacinten, wacht best nog. De gele stervormige bloemen van speenkruid kleuren de randen van de dreven. De gele bloemen die boven de witte bloemenzee van de bosanemonen hier en daar uitsteken, zijn de narcissen die dit jaar laat blijven bloeien. In de bosranden staat de sleedoorn met zijn sneeuwwitte bloemen eindelijk ook in bloei.

Ter info voor wie dit weekend komt genieten van de bosanemonen: omwille van de jaarlijkse hyacintenjogging zaterdagnamiddag zal het bos voor doorgaand verkeer afgesloten zijn van vrijdagavond, in plaats van zaterdagavond, tot zondagavond. Ook zaterdag kan er zo rustig genoten worden van de bloeiende bosanemonen.

• 15 april: gisteren een schitterende zonnige en warme lentedag. En dat was aan de bosanemonen te zien. Ze zaten al dagen te wachten om eindelijk eens volop te ‘zonnen’. Het bos kreeg meteen een uitgestrekt wit tapijt met zon volgende bloemen. De bloei zal zeker nog toenemen de komende dagen. De wilde hyacinten zijn altijd wat trager dan de bosanemonen en ze verlangen nog een iets langere warme periode. De bloemknoppen zitten nu wel al iets hoger tussen de bladeren, maar de eerste blauwe bloemen moeten nog verschijnen. Misschien dit weekend de eerste? Wie maar een keer kan komen genieten van het bos en vooral van de hyacinten, wacht best minstens nog een week. Ook dit weekend zal het bos nog niet veranderen in een intens blauwe bloemenzee. Maar intussen is het wel genieten van de bosanemonen.

• 11 april: met het somber en vochtig weer durven de bosanemonen, die al bloemen hebben, hun stuifmeel niet nat maken en hangen de witte bloemen naar beneden. Daardoor blijven de narcissen de opvallendste lentebloeier in het bos. Maar zondag, met veel zon en bijna zomertemperaturen, zou daar wel eens verandering kunnen in komen. Tapijten bloeiende bosanemonen gaan het bos een wit kleurtje beginnen geven. Ze zullen zeker nog niet allemaal in bloei staan. De komende 2 weekends zullen nog mooier zijn. Nog diep verstopt en beschut tussen de bladeren van de wilde hyacinten beginnen nu toch de bloemknoppen zichtbaar te worden. Maar de eerste moeten nog uitgroeien en bloeien. Een blauw bos is nog niet voor dit weekend.

• 7 april: de bosanemonen reageren met ‘goesting’ op de eerste zonnige maar vooral warmere lentedag. De bloei van hun witte bloemen komt nu echt op gang. Maar het zijn nog naar kleine tapijtjes die waarschijnlijk op iets zonniger plaatsen liggen. De hyacintenbladeren blijven verder groeien en door de oude beukenbladeren priemen. Maar slechts hier en daar zijn diep tussen de bladeren de bloemknoppen te zien. Bij de meeste planten zijn ze nog niet zichtbaar. Er zullen nog enkele warmere dagen nodig zijn om de eerste bloeiende hyacinten te zien. Een intens blauw tapijt zal nog niet voor komend weekend zijn.

• 3 april: de narcissen staan nu al langer in bloei dan de voorbije jaren. Vele staan zelf nog met bloemknoppen die wachten op warmer weer. Hier en daar duiken de eerste witte tapijtjes op van bosanemonen.

• 31 maart: op nattere plaatsen bloeit paarbladig goudveil, maar de bosanemonen staan er nog steeds klein bij en hebben duidelijk last van de nachtvorst.

• 28 maart: de voorbije koude week heeft de bloei afgeremd. Bosanemonen blijven klein, muskuskruid staat al enkele dagen met bloemknoppen die wachten op warmer weer om open te gaan.

•21 maart: de wilde narcissen staan nu al mooi in bloei, maar veel bloemknoppen moeten nog open komen. Kleine maagdenpalm, aardbeiganzerik en ruige veldbies bloeien. Langs de voorbije jaren aangeplante bosranden bloeit de gele kornoelje.

• 16 maart: langs de randen van de paden zijn de eerste gele speenkruidbloemetjes te vinden. Ook bosbingelkruid bloeit. De bloei van de narcissen is de voorbije week stilgevallen. Ook in het provinciedomein Huizingen staan nog lang niet alle narcissen in bloei en zal volgend weekend beter zijn om een bezoek te brengen.

• 8 maart: op de zonnigste plaatsen in het bos bloeien de eerste narcissen. De bladeren van de wilde hyacinten priemen door het egale bruine beukenbladeren tapijt en kleuren het bos groen. De komende koude periode zal de voorjaarsbloeiers een tijd afremmen.

• 7 maart: de eerste bosanemonen bloeien. Het zijn wel nog zeer kleine plantjes.

• 4-6 maart: langs de bosranden waar hij zonlicht krijgt, bloeit de hazelaar. De mannelijke, gele hangende katjes vallen van ver op. De mooie, kleine vrouwelijke bloemen lonen de moeite om langs de twijgen op te zoeken. Het zijn naakte bloemen, enkel de rode stempels steken uit de bloeiknoppen. De blauwgroene bladeren van de wilde narcissen zijn ook al op enkele plaatsen te vinden. De gele bloemknoppen staan klaar om uit te lopen.