Bloeiperiode 20162020-12-25T18:03:52+01:00

Bloeiperiode 2016

Info: in het noordelijk deel van het Hallerbos, het deel met de naam ‘Keldergat’, worden er bomen geveld dit jaar (is er bosexploitatie). Op verschillende plaatsen in dat deel van het bos liggen nog stammen en kruinen. Langs de paden liggen stapels brandhout. Van 1 maart tot 30 juni ligt de exploitatie stil (schoontijd) en mogen de houthakkers niet verder werken. ‘Schoontijd’ komt van het Duits ‘schonen’ wat ‘sparen’, ‘ontzien’ betekent. De schoontijd dient om de vegetatie (lentebloeiers) niet te beschadigen, te ‘sparen’ en de broedende vogels niet te verstoren.

Toestemming voor professionele fotoshoots, met of zonder modellen, of filmopnames dient aangevraagd te worden via het filmloket. In het Hallerbos is het belangrijk om steeds overal op de paden te blijven, ook voor het maken van foto’s en filmopnames. De bodem en de vegetatie zijn zeer gevoelig voor betreding. Het gebruik van drones is niet toegestaan in het bos.

1512, 2016

15 december, 2016|Categorieën: Bloeiperiode 2016|Reacties uitgeschakeld voor 15 december

De winter is de ideale periode om dieren te observeren. Tijdens een wandeling is de kans groot om een buizerd, eekhoorns of reeën te zien. Op de Kristalberg, waar de Douglassparren geveld zijn, worden nu een gemengd loofhoutbos aangeplant: met zomereik, haagbeuk, veldesdoorn, Gelderse roos, kornoelje en op de natste plaatsen zwarte els.

111, 2016

1 november, 2016|Categorieën: Bloeiperiode 2016|Reacties uitgeschakeld voor 1 november

Een tweede opeenvolgende schitterende dag om te genieten van de herfstkleuren in het bos.

3110, 2016

31 oktober, 2016|Categorieën: Bloeiperiode 2016|Reacties uitgeschakeld voor 31 oktober

Een warme herfstzon zorgt voor heerlijk wandelweer. Het bos krijgt nu alle tinten geel, oranje, rood en bruin. Paddenstoelen brengen het bos  helemaal in herfstsfeer. Gelieve geen paddenstoelen te plukken aub, zo kan elke bezoeker genieten van die prachtige hoedjes. Het is verboden om ze te plukken en zeer nadelig voor het bos. Uit de paddenstoelen komen sporen die voor nieuwe zwamdraden zorgen. Die zwamdraden ruimen dood plantenmateriaal op of leven samen met de bomen en houden de bomen gezond. Zo leeft de vliegenzwam samen met berken.

2810, 2016

28 oktober, 2016|Categorieën: Bloeiperiode 2016|Reacties uitgeschakeld voor 28 oktober

De verkleuring van de bladeren is nu echt gestart. De komende week is het genieten van de herfstkleuren en paddenstoelen in het bos. Gelieve geen paddenstoelen te plukken aub. Het is verboden en zeer nadelig voor het bos. Zwammen spelen een zeer belangrijke rol in het bos, ze ruimen dood plantenmateriaal op en helpen de bomen aan water en voedingsstoffen. De paddenstoelen verspreiden sporen zodat er nieuwe zwamdraden kunnen groeien. Zondagnamiddag 30 oktober is het bosmuseum open voor wie graag een gratis wandelkaart ophaalt om het bos te verkennen.

2610, 2016

26 oktober, 2016|Categorieën: Bloeiperiode 2016|Reacties uitgeschakeld voor 26 oktober

Door de lange droge periode in september en begin oktober was het lang wachten op de paddenstoelen dit jaar. Maar nu, na enkele nattere dagen, is het volop genieten van de wondere zwammenwereld. De glanzend, witte tot ivoorkleurige porseleinzwam ruimt vooral dode beukentakken op. Het kleverig koraalzwammetje groeit op stronken van naaldhout.

2510, 2016

25 oktober, 2016|Categorieën: Bloeiperiode 2016|Reacties uitgeschakeld voor 25 oktober

Houtexploitanten ruimen de gevelde bomen naar de houtstapelplaats. Daar worden ze in containers geladen. Veel van het naaldhout wordt uitgevoerd naar andere continenten, vooral Azië. Aan de Kristalberg wordt de plantplaats klaargemaakt. Op de beekflank waar de Douglassparren twee jaar geleden geveld zijn, worden deze winter loofhoutsoorten aangeplant.