Wanneer bloeien de wilde hyacinten in het Hallerbos?

In de lente loont het de moeite om regelmatig in het Hallerbos een wandeling te maken. De voorjaarsbloeiers bezorgen het bos dan verschillende bloei- en kleurfasen. Omdat het weer in het vroege voorjaar een belangrijke rol speelt, valt de bloei van de wilde hyacinten (Hyacinthoides non-scripta) niet elk jaar op hetzelfde moment.

Wie van ver moet komen, en niet regelmatig het bos kan bezoeken, neemt best vanaf eind maart een kijkje op deze website om de evolutie van de bloei te volgen.

De 7 à 10 dagen die volgen op het ontluiken van de beukenbladen zijn de mooiste in het bos. Het paarsblauwe van de hyacinten gecombineerd met het transparant frisgroene van de jonge beukenblaadjes geeft een sprookjesachtig effect aan het bos. De zon geraakt dan nog tot op de bloemen, maar elke dag iets minder.

De tijd dat 1 mei het topweekend was voor de hyacinten ligt nu toch al enkele jaren achter de rug (2013 was hierop een uitzondering). De beuken staan dan al volop in blad en de zon geraakt niet meer tot aan de bloemen. De kleur verandert dan snel van paarsblauw naar grijsblauw. En het is net dat diep paarsblauwe tapijt dat het Hallerbos, “the blue forest”, een onweerstaanbare aantrekkingskracht geeft.

Geef sterren aan dit natuurgebied op www.natuurenbos.be/hallerbos