Bloeiperiode 20242024-02-07T13:07:06+01:00

Bloeiperiode 2024

Toestemming voor commerciële of professionele fotoshoots, met of zonder modellen, of filmopnames dient aangevraagd te worden via het filmloket. In het Hallerbos is het belangrijk om steeds overal op de paden te blijven, ook voor het maken van foto’s en filmopnames. De bodem en de vegetatie zijn zeer gevoelig voor betreding.
Het gebruik van drones is niet toegestaan in het bos.

3101, 2024

31 januari, 2024|Categorieën: Bloeiperiode 2024|Reacties uitgeschakeld voor 31 januari

Het bos blijft groeien. Op een tweede grote plantplaats aan de rand van het bos worden boompjes geplant. Boven de horizon van het bos steken al enkele maanden twee grote kranen uit. De brug van de Vlasmarktdreef over de RO is daar vorig jaar afgebroken en wordt vervangen door een ecoduct. De werken verlopen vlot maar zullen pas klaar zijn een eind na de bloeitijd van de hyacinten. In de bosranden verschijnen de eerste witte bloemen aan de sleedoorn. En in de randen van de paden zijn de hartvormige bladeren van speenkruid al te zien.

2401, 2024

24 januari, 2024|Categorieën: Bloeiperiode 2024|Reacties uitgeschakeld voor 24 januari

In het bos is het nu planttijd. Het ‘Prima La Musicabos’ waar de aanplanting langs de Lorkendreef vorig jaar van gestart is, wordt afgewerkt. Intussen zijn ook de mooie vrouwelijke bloemen, met hun rode stempels, van de hazelaar te zien. Dat is echt een teken dat de lente eraan komt.  De eerste bladeren van de wilde hyacinten priemen door de dode beukenblaadjes. Ook de sneeuwklokjes hebben smalle bladeren met een harde top en kunnen door de bevroren bodem en bladeren priemen. Gelukkig zijn ze bestand tegen een laagje sneeuw en de vorst die zeker nog zal toeslaan. Tot -30°C kunnen ze aan. Dat dankzij zelfgemaakt ‘antivries’ in hun bladeren. Zetmeel uit de bol wordt omgezet in suikers die als ‘antivries’ in de bladeren werken. Omdat ze zo vroeg bloeien, zijn sneeuwklokjes niet afhankelijk van bestuivers om zich voort te planten. Sneeuwklokjes vermeerderen zich vooral door het delen van de bol. Daarom staan ze ook dikwijls met zoveel zo kort bij elkaar. Op warme dagen kan een hommel wel eens op bezoek komen en zorgen voor kruisbestuiving.

1801, 2024

18 januari, 2024|Categorieën: Bloeiperiode 2024|Reacties uitgeschakeld voor 18 januari

Wow! Een dik sneeuwtapijt in het bos. Dat is meer dan 10 jaar geleden. Heerlijk om een boswandeling te maken. De mannelijke katjes van de hazelaar gaan nog wat moeten wachten om te bloeien.