Verdronken Toren

Het waardevol natuurgebied ‘Verdronken Toren’ of ‘Grote Zenne’ in Lembeek is een oude afgesneden Zennemeander. Het biedt een waaier aan biotopen met een gevarieerde fauna en flora. Parking: Dokter Spitaelslaan, rechtover huisnummer 75, 1502 Lembeek (Halle).

Geschiedenis

In 1854 laat Paul Claes, toenmalig burgemeester van Lembeek, de Malakofftoren bouwen. Later wordt de torenweide opgehoogd met materiaal afkomstig van de verbreding van het kanaal Brussel-Charleroi.
De oude ijskelder is nu een ideale winterverblijfplaats voor vleermuizen en krijgt in 2007 de Milieuprijs van de Provincie Vlaams-Brabant. Hij is ingericht door vrijwilligers van de vleermuiswerkgroep West-Brabant met de steun van de stad Halle en het Agentschap voor Natuur en Bos, eigenaar en beheerder van het gebied.

Slag om MalakoffDe Malakofftoren heeft nooit deel uitgemaakt van de verdedigingswal van Lembeek. Integendeel, het was een bewust gebouwde ruïne. Opdrachtgever was jeneverbaron Paul Claes toen hij het kasteel van Lembeek in zijn bezit kreeg en het kasteel met bijhorende tuinen grondig begon te renoveren. De toren heeft dus nooit één belegering meegemaakt, behalve dan de enscenering van de slag van Malakoff die plaats vond tijdens een flamboyant tuinfeest. Het is aan deze enscenering dat de toren zijn huidige naam heeft ontleend. De belegering van Malakoff is een memorabel wapenfeit uit de Krimoorlog (1853-’56). De slag om Malakoff (vandaag in Oekraine) werd bloedig uitgevochten tussen de Franse en de Russische legers op 7 september 1855 als deel van het beleg van Sebastopol. De Fransen wonnen uiteindelijk.
De toren werd gebouwd uit de plaatselijke natuursteen en had afgebrokkelde kantelen en steenbrokken aan de voet. De betonnen wenteltrap is veel recenter. Het domein waarin de toren staat maakte deel uit van het kasteelpark van Lembeek dat zich op de andere oever van het kanaal en de Zenne bevindt. Nadat het kasteel verkocht werd aan de Broeders van de Christelijke scholen verdween dit parkgedeelte en kon de natuur het opnieuw innemen.

Beheer

De grasvelden worden eenmaal per jaar gehooid. Het deel van het bos langs de Dr. Spitaelslaan wordt om de acht jaar gedund. De laatste dunning was in 2015. De rest van het gebied wordt zoveel mogelijk met rust gelaten. In 2014 werd het slib (24.000 m³) in de meanders geruimd en werd een van de vijvers terug als visvijver ingericht. Voor amfibieën werd een nieuwe poel aangelegd. De werken zijn begonnen in mei 2014 en beëindigd in januari 2015.

Ontdek nog meer prachtige natuur in Vlaanderen op www.natuurenbos.be