Bloeiperiode 20152016-12-26T00:02:51+01:00

Bloeiperiode 2015

info: in het noordwestelijk deel van het Hallerbos, het deel met de naam ‘Nootheide’, worden er bomen geveld dit jaar (is er bosexploitatie). Op verschillende plaatsen in dat deel van het bos liggen nog stammen en kruinen. Langs de paden liggen stapels brandhout. Van 1 maart tot 30 juni ligt de exploitatie stil (schoontijd) en mogen de houthakkers niet verder werken. ‘Schoontijd’ komt van het Duits ‘schonen’ wat ‘sparen’, ‘ontzien’ betekent. De schoontijd dient om de vegetatie (lentebloeiers) niet te beschadigen, te ‘sparen’ en de broedende vogels niet te verstoren.

2212, 2015

22 december, 2015|Categorieën: Bloeiperiode 2015|Reacties uitgeschakeld voor 22 december

De poel aan het Kapittel is bijna klaar. Vandaag worden de oevers afgewerkt.
Het belangrijkste nieuws over het bos dit jaar was de definitieve afsluiting voor doorgaand verkeer vanaf 1 juli 2015. De verkeerssituatie zoals ze was op zon- en feestdagen is nu permanent. De parking net voor de Achtdreven werd aangepast. Net zoals vroeger op zondag, kan men met de wagen tot daar rijden. Ander nieuws van de voorbije maanden is samengevat in de laatste nieuwsbrief. De volgende nieuwsbrieven automatisch krijgen, kan door uw voornaam en e-mailadres op deze pagina in te vullen.

1712, 2015

17 december, 2015|Categorieën: Bloeiperiode 2015|Reacties uitgeschakeld voor 17 december

Eergisteren is begonnen met het graven van de poel in het grasland aan de hoek van het Kapittel en de Haakstraat. De vergunning is al een tijdje in orde. Maar omdat de locatie dienst gedaan heeft als tijdelijke houtstapelplaats, is met de aanleg pas nu gestart. Het is een zeer natte plaats in het grasland en tijdens de paddentrek zitten daar altijd veel amfibieën. De poel dient vooral om hen een extra voortplantingsplaats te geven.

812, 2015

8 december, 2015|Categorieën: Bloeiperiode 2015|Reacties uitgeschakeld voor 8 december

Rond het mooi stukje heide ter hoogte van de speelweide (aan de vroegere P6) is de omheining weggenomen. Drie jaar geleden werd het naaldhout, met vooral Hemlocksparren, ernaast fel gedund en zijn alleen de berken en enkele zomereiken blijven staan. Nu is op dat stuk een dunne laag grond afgeschraapt (geplagd) om de zaadbank van de heide aan de oppervlakte te brengen. Hopelijk is binnen enkele jaren het resultaat zichtbaar en is de heide uitgebreid. De loofbomen hebben intussen hun bladeren laten vallen. Ze doen dat als bescherming tegen uitdroging in de winter. Via de bladeren zouden ze meer vocht verdampen dan ze uit de bodem kunnen halen. Tot de bladeren uitlopen in de lente, zijn ze nu enkel te herkennen aan hun ‘winterkenmerken’. Hun silhouet, de structuur en kleur van de schors, maar vooral aan de twijgen en knoppen. Op deze Hallerbos – december – knoppen speurderskaart staan de meest algemene soorten afgebeeld.

1211, 2015

12 november, 2015|Categorieën: Bloeiperiode 2015|Reacties uitgeschakeld voor 12 november

De omstandigheden, droge bodem en weinig wind, zijn nu ideaal voor de houtexploitatie. In twee zones wordt gewerkt in het bos. De exploitatie langs de kant van de Hogebermweg (oranje op de kaart met de dunningsomlopen) wordt afgewerkt tegen het einde van dit jaar. De exploitatie in het gebied Keldergat (paars op de kaart met de dunningsomlopen) is gestart en loopt tot eind 2016. Tijdens de schoontijd in het voorjaar mogen geen bomen geveld worden. Wie tijdens de week of op zaterdag een wandeling maakt en door die delen van het bos komt, kan een houthakker aan het werk zien. Steeds voorzichtig zijn waar gewerkt wordt.

511, 2015

5 november, 2015|Categorieën: Bloeiperiode 2015|Reacties uitgeschakeld voor 5 november

De paddenstoelen geraken stilaan bedolven door een dikke laag van neerdwarrelende bladeren. De bomen staan nu helemaal in herfstkleuren. Nieuwsgierige boomliefhebbers kunnen met deze Hallerbos – november – herfstbladeren speurderskaart de bladeren van de meest voorkomende loofboomsoorten op naam brengen. Met de zachte temperatuur is het heerlijk wandelen en genieten in het bos.

2610, 2015

26 oktober, 2015|Categorieën: Bloeiperiode 2015|Reacties uitgeschakeld voor 26 oktober

De bomen krijgen prachtige herfstkleuren. Op een zonnige dag is het heerlijk wandelen en genieten in het bos. Neerdwarrelende blaadjes leggen stilaan een geel, bruin, oranje tapijt in het bos. Paddenstoelen zijn er in alle vormen en kleuren. Gelieve geen paddenstoelen te plukken. Zo kan iedereen genieten van deze wonderlijke sprookjessfeer en kunnen ze hun rol in het bos blijven spelen. Met deze Hallerbos – oktober – paddenstoelen speurderskaart zijn 10 gemakkelijk herkenbare soorten op naam te brengen.