Bloeiperiode 2012

• info: op het plateau en de flanken van het Tranendal is er exploitatie dit jaar. In een aantal bestanden liggen nog stammen en kruinen.  Van 1 maart tot 30 juni is er exploitatiestop en mogen ook de houthakkers niet  in de bestanden (schoontijd). Dat is om de vegetatie (lentebloeiers) niet te  beschadigen en de broedende vogels niet te verstoren.

• 7 maart: de eerste narcissen staan in bloei.

• 8 maart: de eerste bosanemonen bloeien, maar de plantjes en  bloemen zijn nog klein.

• 12 maart: steeds meer narcissen staan in bloei. De eerste  gele sterretjes van het speenkruid kleuren de randen van de paden.

• 16 maart: wilde narcissen geven op zonnige plaatsen het bos  een geel kleurtje. De komende week wordt de mooiste periode voor de narcissen.  Wie op zoek gaat naar een geel narcistapijt, brengt nu best een bezoek aan het  provinciedomein in Huizingen.

• 21 maart: de lentezon geeft de bloemen een duwtje.  Paarbladig goedveil, slanke sleutelbloem, ruige veldbies en de eerste hyacinten  bloeien. Het muskuskruid en de schedegeelster staan klaar om te bloeien. Elke  dag staan er meer bloeiende bosanemonen, maar op witte tapijten is het nog even  wachten. Zeker tot het weekend zullen de narcissen nog mooi staan.

• 23 maart: muskuskruid, schedegeelster, dotterbloem en  bosbingelkruid bloeien. Dit weekend zal nog mooi zijn voor de wilde narcissen.       Bosanemonen leggen stilaan een wit tapijt in het bos. Maar  heel veel planten moeten nog in bloei komen. Elke dag verschijnen er met de  warmte meer hyacinten. Het speenkruid geeft de randen van de paden een mooi  geel kleurtje.

• 25 maart: donkersporig bosviooltje bloeit.

• 27 maart: de narcissen zijn ver uitgebloeid. Op dit moment  staan er meer hyacinten in bloei dan op hetzelfde tijdstip vorig jaar.  Afwachten welke invloed het kouder weekend zal hebben. De bosanemonen staan  elke dag mooier en zijn de komende dagen zeker al een bezoek waard voor wie  meerdere keren naar het bos komt deze lente.

• 28 maart: 18°,daar kunnen zelfs de hyacinten niet aan  weerstaan. Op de plateaus ligt er al een licht blauwe gloed in het bos. De  flanken en de valleien zijn nog groen. Bosanemonen staan al mooi in bloei op de  lichtrijkere plaatsen. Sleedoorn, aardbeiganzerik, witte klaverzuring en kleine  maagdenpalm bloeien. De bladeren ontluiken van de vlier, hazelaar, linde en  kleine esdoorns.

• 30 maart: hier en daar staat er nog een bloeiende narcis,  maar de mooie periode voor de “paasbloemen” is voorbij. Zoals te  verwachten houden de koudere dagen de hyacinten wat in toom. Op een zonnige dag  is het al genieten van de bloeiende bosanemonen.

• 2 april: in de vochtiger delen in de valleien bloeien pinksterbloemen.  Onder de Douglassparen hangt een heerlijke zoete geur. De bosanemonen stelen de  show op dit moment. Het Paasweekend wordt mooi met de bosanemonen in volle  bloei (als ook de zon van de partij wil zijn tenminste).

• 5 april: door de koude is de bloei wat stilgevallen. De  plateaus liggen er blauwgroen bij met mooie witte vlekken bosanemonen.

• 6 april: gevlekte aronskelk en hondsdraf bloeien. Nog heel  wat hyacinten moeten tot bloei komen, zeker op de flanken en in de dalen van de  valleien. De plateaus krijgen stilaan hun jaarlijks blauw kleurtje.

• 7 april: eenbes staat al dagen in knop maar wacht om te  bloeien op een iets hogere temperatuur. De bladeren van Salomonszegel steken  boven de bosanemonen uit. In de valleien is het gevolg van de koude periode het  best te zien: de hyacinten lopen daar zoals twee jaar geleden achter met  bloeien. Voor “kortbij” foto’s is er geen probleem. Er staan  voldoende hyacinten in bloei naast de paden. Voor intens blauwe glooiende  landschappen is het nog te vroeg.

• 8 april: het plateau tussen de Achtdreven en de Zesdreven  begint mooi blauwpaars te kleuren (driehoek Lorkendreef, Eikendreef, Zwarte  Notelaarsdreef).

• 11 april: de eiken beginnen uit te lopen. De beuken  voorlopig nog niet en dat is goed nieuws voor de hyacinten. Want er moeten nog  heelwat bloemen tot bloei komen, vooral in de valleien.

• 12 april: de hyacinten kleuren de plateaus mooi blauwpaars.  De beuken staan nog kaal en laten de zon tussen de aprilse grillen volop tot  aan de bloemen. De valleien blijven blauwgroen gekleurd. Er staan nog veel  bloemen in knop.       Elke dag komen er meer bezoekers. Ook de eerste  (buitenlandse) natuurfotografen zijn aangekomen. Van belang is om op de  verharding (paden) te blijven en niet tussen de bloemen te gaan staan of  zitten. Er zijn ruim 7 km officiële wandelpaden die door hyacintengebied lopen.  Op veel plaatsen komen ze tot tegen de rand van het pad. Het is echt niet nodig  om tussen de bloemen te lopen (en het mag ook niet, net zoals in alle bossen  van het Agentschap voor Natuur en Bos).

• 13 april: de bosanemonen staan, zelf na de regenbuien van  de voorbije dagen, nog mooi. Look-zonder-look, bleeksporig bosviooltje en  amandelwolfsmelk bloeien. De beuken lopen nog niet uit. De zachte glooiingen  krijgen ook een blauwpaars kleurtje. De steilere flanken staan nog blauwgroen.

• 14 april: nog geen uitlopende beukenknoppen. Alle zonlicht  kan nog tot aan de hyacinten.

• 15 april: de bosanemonen hebben hun beste tijd gehad en de  eerste beginnen te verwelken. Door de aanhoudende lage temperatuur blijft de  bloei van de hyacinten in de valleien achter. Gelukkig blijven ook de jonge  beukenbladeren nog in de knoppen zitten. De beuken in de onderetage hebben wel  al frisgroene blaadjes.

• 17 april: de knoppen van de beuken lopen nog niet uit, maar  ook de hyacinten in de valleien wachten op warmer weer. Veel valleien blijven  nog “blauwgroen”.       Zaterdag 21 april is het bos afgesloten voor doorgaand  verkeer zoals op zondagen omwille van de hyacintenjogging. Het vertrek is in  Essenbeek om 14u30 maar een deel van het parcours loopt door Hallerbos. ‘s  Morgens zal het dus, zoals op zondagen, rustig zijn in het bos.

• 20 april: nog geen uitlopende bladeren aan de beuken te  bespeuren. De hyacinten krijgen dus extra tijd om tot bloei te komen. Zeker tot  het weekend van 28-29 april zal het bos een bezoek waard zijn. En als het nog  enkele dagen koud blijft, zal ook het weekend van 1 mei goed zijn om de  hyacinten te bewonderen. Door de aanhoudende koude staan ze wel ijler dan  andere jaren en de valleien blijven voorlopig “blauwgroen”. In de  Steenputbeekvallei staan de eerste daslookplanten in bloei.

• 22 april: ook éénbes en Salomonszegel staan nu al een tijd  met bloemknoppen die wachten op warmer weer, net zoals nog veel hyacinten,  vooral in de valleien.

• 25 april: het hyacintentapijt is de voorbije dagen iets  intenser geworden, maar in de valleien blijft de bloei achter. Als de  weersvoorspellingen voor de komende dagen juist zijn (hogere temperatuur),  zullen de beuken beginnen uitlopen. Wie een bezoek tot nu toe heeft uitgesteld,  zal best niet wachten tot het weekend van 5-6 mei. Elke zonnige dag, en die  zijn spaarzaam, is een bezoek aan het bos waard. Een groen scherm met jonge  beukenbladen hangt er wel nog steeds niet boven de hyacinten.

• 26 april: de plateaus liggen er nu mooi blauwpaars bij en  de valleien krijgen ook een blauwpaars kleurtje. De beuken in de onderetage  staan in blad en dat geeft al een frisgroen scherm in het bos. De grote beuken  lopen nog niet uit. Eenbes staat in bloei.       Door de vele regenbuien van de voorbije weken zijn een  aantal paden modderig. Aangepast schoeisel is een aanrader.       Met de iets hogere temperatuur zijn ook de langsprietmotten massaal  tevoorschijn gekomen. De mannetjes met hun lange voelsprieten maken baltsvluchten  bij de uiteinden van de takken waarop een vrouwtje zit. Vrouwtjes hebben iets  kortere en dikkere voelsprieten.

• 29 april: het bos is nu op zijn mooist. Gelukkig met zon  deze namiddag. De beuken beginnen uit te lopen. Wie het zonlicht nog op de  hyacinten wil zien, mag niet te lang meer wachten om een bezoek te  brengen.

• 1 mei: volop in de mooie periode met een transparant groen  scherm van jonge beukenblaadjes boven de hyacinten. Maar elke dag verschijnen  er meer bladeren aan de beuken. Wie nog een bezoek wil brengen, komt best  eerstdaags naar het bos om van het licht en kleurenspel te genieten. De  hyacinten die al een tijdje in bloei staan beginnen te verwelken. In de  valleien zullen, net als twee jaar geleden, niet alle hyacinten tot bloei  komen.

• 4 mei: varens steken nu boven de hyacinten uit en  doorbreken het paarsblauwe tapijt. De zon geraakt nog met moeite door het  bladerdek dat zich stilaan sluit. De jonge beukenbladeren blijven gelukkig nog  even transparant. Daslook staat mooi in bloei in de Steenputbeekvallei.

• 9 mei: op open plekken staan nog bloeiende hyacinten. Maar  in het bos zijn de meeste verwelkt. Daslookbloemen blijven de flanken van de  Steenputbeekvallei wit kleuren.     (wandelkaart  voor hyacintenliefhebbers toegevoegd in de rubriek Wandelingen)