Boek ‘Het Hallerbos’
In de lente overspoelen meer dan 300.000 bezoekers van over de hele wereld het Hallerbos. De paarse pracht van de hyacinten betovert. Maar het Hallerbos biedt zoveel meer. Het nieuwe boek Het Hallerbos brengt zijn enorme biodiversiteit prachtig in beeld en biedt een ontdekkingstocht door de rijke geschiedenis van het bos. De werkgroep ‘Zot van het Hallerbos’ verzamelde een ploeg auteurs, die elk op hun manier verbonden zijn met het Hallerbos en de brede omgeving. Het resultaat is een verbluffend mooi geïllustreerd boek. Meer dan 1.000 mensen reserveerden via een succesvolle growfunding vooraf een exemplaar. De opbrengst van het boek gaat integraal naar de uitbreiding van het bos via het samenwerkingsverband Plan Boommarter.
Een oud bos met toverkracht
Het hele jaar door kun je je laten betoveren door de bijzondere sfeer van het Hallerbos. Natuurgids Bert Ghysels: “In de herfst is de verkleuring van de bladeren een festijn voor het oog. De kale bomen maken het bos winterstil, maar overal is leven te bespeuren als je weet waar je moet kijken. De lente trakteert dan weer op een symfonie van witte, tere bosanemonen en sprookjesachtige valleien met wilde hyacinten. Het bos in zomerjas krioelt van het leven: een timmerende specht of een wegflitsende ree, diverse soorten insecten, padden in poelen.”
Een bos met een verleden
Het Hallerbos duikt voor het eerst in geschriften op in de zevende eeuw. Heemkundige Guy Lernout: “Tot de Eerste Wereldoorlog blijft het bos in adellijke handen. Daarna gaan alle bezittingen van de familie Arenberg over naar de Belgische staat en later naar het Vlaamse en Waalse Gewest. Het Hallerbos is dan ook nu in beheer van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB).”
Meer dan de paarse hyacinten
Regiobeheerder Patrick Huvenne van ANB: “Al vele eeuwen heeft de mens het bos gebruikt: voor brand- en bouwhout, om te jagen, om te plukken. Óf gewoon om van de natuur te genieten. Stond het bosbeheer vroeger volledig in functie van houtproductie, vandaag is het eerder gericht op biodiversiteit. Hoe het Hallerbos er over vijftig jaar zal uitzien? Dat is moeilijk te zeggen. Zoveel processen grijpen op elkaar in.” Toch blikt het boek vooruit.
Een bos met toekomst
Naar Vlaamse normen is het Hallerbos een uitgestrekt bos. Natuurpunt-vrijwilliger Johan Moerman: “Als je naar de brede omgeving kijkt, zie je toch nog heel wat natuurgebieden, met daartussen bewoning, infrastructuur en akkers. Maar die bos- en natuurgebieden raken steeds meer geïsoleerd.” Onder de naam ‘Plan Boommarter’ is een sterke samenwerking (Natuurpunt Halle, Agentschap voor Natuur en Bos, stad Halle, Regionaal Landschap Pajottenland en Zennevallei, Natuurgidsen Zuidwest-Brabant) actief om bos en natuur te versterken en te verbinden. Koen De Rijck van het regionaal landschap: “Samen trachten we een kentering in te zetten. Zo groeiden de Berendries, het Maasdalbos en de Warande in oppervlakte, en zijn er de laatste 5 jaar bijna 10 kilometer hagen, houtkanten en bomenrijen bijgekomen”. Toch blijven de uitdagingen nog groot. Johan Merckx van Natuurpunt Halle: “De opbrengst van de verkoop van het boek Het Hallerbos gaat integraal naar de verwerving van gronden in dit gebied.”
Auteurs en fotografen
De auteurs Koen De Rijck, Bert Ghysels, Rik Houthuys, Patrick Huvenne, Pierre Kestemont, Guy Lernout, Johan Merckx en Johan Moerman delen hun passie voor het bos én hun uitgebreide kennis met de lezer. Dat geldt ook voor fotograaf Jan Decreton en collega-fotografen die uit hun enorme archief de beste beelden hebben geselecteerd. Met verwondering en bewondering kijk je naar hun schitterende foto’s en ontdek je het bos zoals je het nog nooit hebt gezien.
Het boek is vanaf 19 oktober 2018 te koop
Succesvolle boekvoorstelling illustreert enthousiasme voor Hallerbos
Niet alleen de voorverkoop van het boek verliep erg succesvol, ook de boekvoorstelling werd een onverhoopt succes. Met enkele honderden inschrijvingen moesten de initiatiefnemers op zoek naar een alternatieve locatie. In allerijl werd het programma gewijzigd, en de logistieke voorbereiding meer dan verdubbeld. De basiliek van Halle werd het stemmige décor voor de lancering van het boek. Daarmee zijn meteen twee van de meest krachtige symbolen van Halle verenigd.