Hyacintenfestival 2020 afgelast

Strijd mee tegen corona en maak dit jaar géén hyacintenuitstap!

Met spijt in het hart melden we dat het Hyacintenfestival dit jaar niet kan doorgaan. De hyacintenbossen in het zuiden van Vlaanderen – van het Heuvelland tot het Hallerbos – lokken jaarlijks in april en mei duizenden bezoekers, uit binnen- en buitenland. De bloeitijd van de wilde hyacinten is een uniek schouwspel dat niemand wilt missen. Dit jaar worden alle extra hyacintenvoorzieningen echter afgeblazen vanwege de coronacrisis en roepen we iedereen op om de hyacinten niét te gaan bekijken. Een massale toestroom van bezoekers is niet verantwoord in deze tijden. In 2021 hopen we iedereen weer te mogen verwelkomen.

Elk voorjaar kleuren verschillende bossen in Vlaanderen paars van de wilde hyacinten, met Hallerbos op kop. Tientallen vrijwilligers zijn getraind om die drukte in goede banen te leiden, samen met de boswachters.  Voor Hallerbos werden er de voorbije jaren zelfs extra bussen, parkings, bewegwijzering en sanitair voorzien. Maar dit jaar is alles anders. Voor ieders veiligheid en gezondheid raden we geïnteresseerden af om de bloemen te komen bewonderen. Verre verplaatsingen zijn in deze tijden van corona trouwens uit den boze. Woon je dicht bij een bos met wilde hyacinten en wandel je er toch langs, gelieve dan onderstaande regels te respecteren:

  • Blijf altijd en overal op de paden, ook als je foto’s neemt.
  • Pluk zeker geen bloemen.
  • Hou je hond aan de leiband. De natuur en andere bezoekers zullen je dankbaar zijn.
  • Respecteer de regels van social distancing.
  • Houd rekening met al onze andere coronamaatregelen in de natuur.

We blijven herhalen dat bezoekers op de paden moeten blijven en geen bloemen mogen plukken:

  • Als je op de blaadjes van de wilde hyacinten loopt, dan kunnen ze er niet meer voor zorgen dat er op die plaats een nieuwe bol voor volgend jaar gemaakt wordt. Resultaat: een kale plek.
  • Tussen de bloemen lopen, verdicht de bodem en maakt het onmogelijk om zaadjes te laten kiemen die voor jonge hyacinten zorgen.

Wist je dat…

  • … wilde hyacinten pas na vijf jaar bloemetjes vormen?
  • … deze unieke paarse bloeiers in Ronse en omgeving ‘blauwe kousjes’ worden genoemd in de volksmond?
  • … ze in Halle dan weer spreken over snottebellen vanwege het slijm dat uit de stengel komt?
  • … in de middeleeuwen uit de knollen lijm en zetmeel voor stijfsel werd gewonnen?
  • … de wilde hyacint vaak verward wordt met de Spaanse hyacint, die in tuinen en parken aangeplant wordt? De Spaanse hyacint heeft grotere bloemen, blauwe helmknoppen en bredere bladeren (2 tot 4 cm). De wilde hyacint heeft beige helmknoppen en bladeren tot 1,6 cm breed. Bij de wilde hyacint hangen de bloemen in een naar 1 kant gekeerde en aan de top overhangende tros. Bij de Spaanse hyacint hangen de bloemen in alle richtingen aan de tros. De kruising van de wilde en Spaanse hyacint kan zich ook voortplanten. En dat is een groot probleem als de Spaanse hyacint in bossen terecht komt met wilde hyacinten. Op termijn zou zo enkel de kruising overblijven. Je kunt hierbij helpen door geen Spaanse hyacinten in de tuin te planten. Zo kunnen ze ook niet verwilderen.
  • … dit Europese topnatuur is? > Lees er meer over
  • ongeveer de helft van alle wilde hyacinten in de wereld voorkomen op de Britse eilanden en de andere helft in een stukje van Vlaanderen en Wallonië, het noordwesten van Frankrijk en noordwesten van Spanje? Dat zijn plaatsen met een Atlantisch zeeklimaat.