Bloeiperiode 20172020-12-24T17:44:22+01:00

Bloeiperiode 2017

Info: in het zuidoostelijk deel van het Hallerbos, het deel met de naam ‘Nijveldelle’, worden er bomen geveld dit jaar (is er bosexploitatie). Op verschillende plaatsen in dat deel van het bos liggen nog stammen en kruinen. Langs de paden liggen stapels brandhout. Van 1 maart tot 30 juni ligt de exploitatie stil (schoontijd) en mogen de houthakkers niet verder werken. ‘Schoontijd’ komt van het Duits ‘schonen’ wat ‘sparen’, ‘ontzien’ betekent. De schoontijd dient om de vegetatie (lentebloeiers) niet te beschadigen, te ‘sparen’ en de broedende vogels niet te verstoren.

Toestemming voor professionele fotoshoots, met of zonder modellen, of filmopnames dient aangevraagd te worden via het filmloket. In het Hallerbos is het belangrijk om steeds overal op de paden te blijven, ook voor het maken van foto’s en filmopnames. De bodem en de vegetatie zijn zeer gevoelig voor betreding. Het gebruik van drones is niet toegestaan in het bos.

2211, 2017

22 november, 2017|Categorieën: Bloeiperiode 2017|Reacties uitgeschakeld voor 22 november

Er is een opvallend kleurverschil tussen de delen van het bos met beuken en de delen met eiken. De beuken kleuren het bos goudgeel, de eiken verkleuren trager en veel bomen hebben nog groene bladeren. Ook vlieren en hazelaars onder de eiken hebben nog groene bladeren. Esdoorns en berken hebben al gele blaadjes. De naalden van de lorken zijn mooi goudgeel. Het is de enige naaldboom in het bos die al zijn naalden verliest in de winter. Dit is niet meteen het seizoen om bloeiende planten te verwachten. Een struik maakt een uitzondering: de gaspeldoorn zal de winter lang gele bloempjes hebben. Vandaag is een deel van het plantsoen geleverd: taxus, hazelaar, haagbeuk, beuk, zoete kers, fladderiep. Eiken en zwarte elzen worden later geleverd. De wortels van de jonge boompjes mogen niet uitdrogen. In afwachting dat ze geplant worden, worden ze in langwerpige kuilen ingekuild. Eerst zal er ingeboet worden: in de beplantingen van vorige winter worden de boompjes vervangen die in de zomer afgestorven zijn. Nadien wordt er op twee plaatsen geplant. In het Keldergat, waar de beuken geveld zijn twee jaar geleden, zullen vooral elzen geplant worden. Langs de Hallerbosstraat wordt een nieuw aangekocht perceel bebost. Er is een herfst nieuwsbrief verschenen. Inschrijven voor de nieuwsbrief kan hier.

1711, 2017

17 november, 2017|Categorieën: Bloeiperiode 2017|Reacties uitgeschakeld voor 17 november

Het is nu volop genieten van de herfstkleuren in het bos. Het bos en de paadjes liggen nu vol met blaadjes in alle mogelijke kleuren. De lage zon die door de verkleurende blaadjes aan de bomen schijnt, zorgt voor een heerlijke herfstsfeer. De verkleuring van de bladeren is dit jaar traag op gang gekomen. De nachten zijn lang zeer zacht gebleven. De verkleuring komt vooral op gang als er een groot temperatuurverschil is tussen dag en nacht. Het afnemend daglicht speelt ook een rol in de verkleuring.

710, 2017

7 oktober, 2017|Categorieën: Bloeiperiode 2017|Reacties uitgeschakeld voor 7 oktober

Het bos krijgt stilaan herfstkleuren: gele, oranje en licht bruine tinten doorbreken de groene zomertooi. De bomen maken zich klaar voor de winter. Al die blaadjes op de grond zorgen voor extra voedsel voor de zwammen, die ervan profiteren om paddenstoelen te vormen. In die paddenstoelen worden sporen gevormd die later voor nieuwe zwammen zorgen. Om volop te genieten van de herfstkleuren is het nog wat vroeg. Veel bomen hebben nog groene bladeren.

906, 2017

9 juni, 2017|Categorieën: Bloeiperiode 2017|Reacties uitgeschakeld voor 9 juni

Op de kapvlakten bloeit vingerhoedskruid. Minder opvallend, maar met zeer mooie bloempjes, bloeit bosandoorn in de randen langs de paden. De bladeren lijken op die van brandnetels. De vruchten van de gevlekte aronskelk rijpen. In de randen langs de paden zijn laag tegen de grond de gele bloempjes van  boswederik te vinden. De roze bloempjes van Robertskruid, en de witte van braam vallen meer op. Op nattere plaatsen bloeit nog steeds hangende zegge, te herkennen aan de lange hangende aren. In de bosrand bloeit gewone vlier. Langs de paden bloeien klein springzaad, met kleine gele bloemen en groot springzaad met grotere gele bloemen. Klein springzaad is in grote delen van Europa te vinden, maar komt van nature voor in Midden-Azië.

2405, 2017

24 mei, 2017|Categorieën: Bloeiperiode 2017|Reacties uitgeschakeld voor 24 mei

De licht transparante beukenblaadjes zorgen voor een teer groen licht in het bos. De hyacinten zijn uitgebloeid en vormen vruchten. Witte rapunzel, boswederik, daslook, Lievevrouwbedstro en dalkruid zijn nog enkele voorjaarsbloeiers die bloeien. Langs de oevers van de vijver bloeit gele lis. Op een aantal bomen zijn de eerste gallen te vinden. Op de bovenzijde van de bladeren van linde: de rode hoornvormige gallen van de zomerlindehoorntjesmijt. Kleine rode knobbeltjes van de esdoornknobbelmijt op de bovenzijde van de bladeren van de esdoorn. En op de onderzijde van de bladeren de bolvormige gallen van de esdoorngalwesp.

1105, 2017

11 mei, 2017|Categorieën: Bloeiperiode 2017|Reacties uitgeschakeld voor 11 mei

In de bosranden en op zonnige plaatsen zijn nog bloeiende wilde hyacinten te vinden. In het bos, waar de beuken bijna al hun blaadjes hebben, zijn ze verwelkt en vormen ze vruchten. Intussen is de bloei gestart van witte rapunzel. Een mooie, sierlijke voorjaarsbloeier die in de tweede helft van de lente bloeit. De bloemen van daslook vormen een mooi wit tapijt op de vochtige en kalkrijke glooiingen.

Go to Top